SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Volleybollklubben Westan
Kungsbacka
Spelformer i vår verksamhet

Volleyboll är en snabb, explosiv och kraftfull idrott fylld av spänningsmoment och avgörande ögonblick. Det är en av världens mest utbredda sporter men inte så stor i Sverige. De senaste åren har dock en stor ökning skett efter att den anpassade formen för barn - kidsvolley - infördes. Kidsvolley har blivit en succé, inte bara i vår förening utan runt om i hela landet. I volleybollens spelformer för barn och ungdom spelar alla lika mycket på matcherna då det inte finns några avbytare.

 

KIDSVOLLEY LEVEL 1-3

Kidsvolley är en enklare variant på volleyboll som spelas på en mindre plan och lågt nät. Vi fokuserar på full fart och att ha roligt tillsammans på träningarna. Kamratskap, samarbete och bollträning är viktiga delar. 

 

Spelet har samma ingredienser som volleyboll, men är så enkelt att alla barn klarar det. Det finns tre levels, stegvis introduceras nya slag när man går vidare till nästa level. Det är viktigt att man lyckas oftare än misslyckas och det kan ta olika tid för olika barn.

 

Pojkar och flickor tränar och spelar matcher tillsammans. Eftersom det inte finns avbytare spelar alla barn lika mycket.

 

Träningar: Vi tränar en gång i veckan

Turneringar: Vi anordnar en turnering per termin där vi bjuder in andra föreningar. Vi deltar också på turneringar som ordnas av andra klubbar. I januari har vi läger tillsammans med fler av föreningens grupper.

 

FYRMANNA LEVEL 4-7

Level 4: För att få ett bra flyt i spelet tillåts att bollen studsar en gång per sida. Ett volleybollslag ska alltid göras över nät (inga kast över nätet längre). Bollen måste alltid passas tre gånger inom laget innan den slås över. Detta för att få in rätt tänk i volleyboll där det är försvar, pass och anfall som är spelets upplägg. Kan spelas både på badmintonplan och volleybollplan.

 

Pojkar och flickor tränar och spelar matcher tillsammans. I och med att man roterar i spelet spelar alla lika mycket.

 

Träningar: Vi tränar två gånger i veckan

Turneringar och läger: Vi anordnar en turnering per termin där vi bjuder in andra föreningar. Vi deltar också på turneringar hos andra klubbar. I januari har vi läger med övernattning tillsammans med fler grupper i föreningen. I maj månad åker vi en helg på Mikasa Challenge i Örebro - årets höjdpunkt. Vi spelar mot lag från hela Sverige, går på disco, kollar på uppvisningsmatcher och annat skoj!

 

Level 5: Vi spelar 4-mannavolleyboll på fullstor volleybollplan och för att få ett bra flyt i spelet tillåts att bollen studsar en gång per sida. Alla beröringar ska göras med ett volleybollslag och det är tillåtet att slå över bollen på första/andra slaget även om vi i VK Westan strävar efter att alltid spela bollen tre gånger inom laget. Detta för att få in rätt tänk i volleyboll där det är försvar, pass och anfall som är spelets upplägg.

 

Vi börjar successivt dela upp pojkar och flickor i olika lag. I och med att man roterar i spelet spelar alla lika mycket.

 

Träningar: Vi tränar två gånger i veckan

Turneringar och läger: Ungefär en gång i månaden spelar vi sammandrag. I januari har vi läger med övernattning tillsammans med fler grupper i föreningen. I maj månad åker vi en helg på Mikasa Challenge i Örebro - årets höjdpunkt. Vi spelar mot lag från hela Sverige, går på disco, kollar på uppvisningsmatcher och annat skoj!

 

Level 6: Som level 5 men serve måste slås bakom baslinjen, block ger poäng direkt och nätet höjs till 210 cm.
Level 7: Regler som i sexmannavolleyboll med näthöjd 210 cm. Ingen studs.

 

SEXMANNA

Från ca 14 år spelas klassisk 6-manna volleyboll utan särskilda regler förutom att näthöjden höjs steg för steg utefter ålder.

 

Träningar: Vi tränar två gånger i veckan

Turneringar och läger: Ungefär en gång i månaden spelar vi sammandrag. Se hemsidan för olika aktiviteter för respektive grupp.

 

 

VUXEN- OCH FÖRÄLDRAVOLLEYBOLL (Tyvärr kan vi inte erbjuda vuxenvolley säsongen 2022-2023)

Tack vare några glada föräldrar har vi starat upp vuxenvolley i Onsala. Alla i gruppen har blandade erfarenheter, några har spelat en del när de var yngre medan de flesta bara testat i skolan. Vi anpassar spelet efter hur många vi är och kör vår egen variant av level 4, dvs med en studs och möjlighet att fånga bollen när det behövs. Det viktigaste är att vi får till spel. Vi har alla mycket pågång och på detta sätt finns inga krav om hur ofta man kan komma. 

 

Träningar: Vi tränar en gång i veckan